16 grudnia 2022 w ramach doradztwa zawodowego młodzież Technikum - technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz miała przyjemność uczestniczyć w pokazie kulinarnym przeprowadzonym przez pana Łukasza Brzezińskiego.
Dr Łukasz Brzeziński to człowiek renesansu, o wszechstronnych zainteresowaniach i uzdolnieniach, bydgoszczanin, był uczestnikiem programu TVN Ugotowani - sezon 2 odcinek 10 - oczywiście w Bydgoszczy. Czy wygrał - możecie Państwo sami się przekonać...pozostawiamy to do wyjaśnienia...
Dr Łukasz Brzeziński jest wykładowcą akademickim na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, gdzie pracuje jako adiunkt w Katedrze Pedagogiki Pracy i Andragogiki.
Jego zainteresowaniami naukowymi jest coaching, doradztwo personalne i zawodowe oraz inne formy wspierania rozwoju ludzi.
Na swojej stronie internetowej tak pisze o sobie:
"Na co dzień jestem osobą, która wiecznie się uśmiecha. Moje imię pochodzi od łacińskiego słowa lucius – urodzony o świcie - i może, dlatego każdy nowy dzień, nawet ten pochmurny jest dla mnie słonecznym dniem. Jestem osobą, która lubi otaczać się innymi ludźmi, bo to dzięki nim mogę czerpać energię do działania. Uwielbiam poznawać nowe kultury. Podróżować z bagażem na plecach po azjatyckiej ziemi, która rozkochała mnie swoim bogactwem barw, zapachów i dźwięków. Zwiedziłem już Tajlandię, Wietnam, Laos, a planuję Kambodżę i Indie. Z moich podróżny przywożę pomysły i przyprawy, które wykorzystuję przy odkrywaniu nowych smaków, dzieląc się nimi z najbliższymi. Mam wiele zainteresowań, które w harmonii łączę z pracą i życiem towarzyskim. Jestem po prostu szczęśliwy..."
Pan Łukasz Brzeziński zechciał poprowadzić w GCE, w nowej pracowni gastronomicznej pokaz swoich umiejętności kulinarnych - przy współpracy naszej młodzieży.
Tematem pokazu kulinarnego był wypiek świątecznych pierników i przygotowanie bruschetty – słynnej włoskiej przekąski. Czas oczekiwania na potrawy został urozmaicony przez dr. Łukasza Brzezińskiego technikami motywacyjnymi stosowanymi w coachingu i ciekawymi opowieściami o przygotowywanych potrawach. Świetna nauka przez zabawę, tak można określić chwile spędzone przy kartach – prezentacja swojej osoby, czy uwalnianie się – zabawa „sznurki”.
Dalsza część pokazu została wypełniona spotkaniami w ramach doradztwa zawodowego, w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 1, Szkoły Podstawowej nr 3 i Szkoły Podstawowej nr 5 w Gostyninie.
Zespoły przedmiotowe z branży żywieniowej, motoryzacyjnej, handlowej i budowlanej przygotowały krótkie prezentacje na temat czterech zawodów: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik handlowiec, technik pojazdów samochodowych, technik budownictwa. Zaproszeni uczniowie ze szkół podstawowych zapoznali się z krótką charakterystyką każdego zawodu, uczestniczyli w pogadance dr. Łukasza Brzezińskiego o stawianiu sobie celów i ich realizacji, obejrzeli pokaz kulinarny na temat przekąsek z kuchni włoskiej w wykonaniu młodzieży z technikum i mieli okazję spróbować upieczonych przez uczniów świątecznych pierników.
W pracowniach zawodowych poznawali specyfikę pracy w programie AUTO CAD stosowaną w budownictwie, Subjekt – w technikum handlowym oraz próbowali swoich sił na symulatorze jazdy samochodem osobowym w Młodzieżowym Centrum Bezpieczeństwa Drogowego.
Dyrekcja Szkoły składa serdeczne podziękowania Dyrektorom Szkół Podstawowych oraz młodzieży za skorzystanie z naszej oferty z doradztwa zawodowego.
Mam nadzieję, że optymizm Pana Doktora Łukasza Brzezińskiego udzieli się i nam, zwłaszcza w tym przedświątecznym czasie.
W imieniu Społeczności Szkolnej Gostynińskiego Centrum Edukacyjnego
Wojciech Kiełbasa
fot: gostynin24.pl