Wyszukaj

"Sałatkowe szaleństwo" w GCE

Zmień wielkość czcionki:

1d

Po raz szósty  klasy technikum żywienia  pod opieką p. Urszuli Cichorackiej przygotowały dla całej społeczności szkolnej GCE i uczniów Gimnazjum nr.1 w Gostyninie prezentację z degustacją zdrowych i odżywczych  potraw.  25  listopada 2015 roku serowano różnorodne sałatki czyli bomby witaminowe.  Propagowano zdrowe i racjonalne żywienie serwując  sałatkę owocową, ziemniaczaną i z różnych  sałat ze zdrowymi dodatkami.  W tym roku degustowano trzy sałatki czyli potrawy bogate w witaminy głównie C i beta - karoten .

Przygotowano:
Sałatkę owocowo- warzywną – czyli bombę witaminową  o podwójnym smaku słodko-kwaśnym, bogato "okraszoną" owocem granatu, orzechami, rodzynkami.
Sałatkę ziemniaczaną   –  poprawiającą samopoczucie w jesienne dni, w sosie winno-jogurtowo - koperkowym
Sałatkę z sałat - w naturalnym sosie winegret te,  w której każdy znalazł ulubione dla siebie warzywo pod względem barwy i smaku.   

Do przygotowania potraw dla całej społeczności szkolnej wykorzystano; 25 kg surowców, przygotowując ok. 20 kg sałatek.

W trakcie degustacji przeprowadzono mini konkurs z wiedzy o surówkach i sałatkach. Zwycięzcą została Julia Dobrowolska z klasy 1 th i otrzymała smaczną nagrodę oczywiście zapas sałatek na kolejne godziny lekcyjne. Ponadto można było zapoznać się  z zasadami sporządzania sałatek i surówek, doborem warzyw, zaprawami do sałatek,  rolą jaką pełnią w żywieniu oraz  zastosowaniem w gastronomii. Degustację uprzyjemniała „warzywno- owocowa” dekoracja przygotowana przez p. Urszulę Wasielewską  oraz  muzyka "smacznie dobrana" przez uczniów.

Po raz pierwszy degustację przeniesiono do Gimnazjum nr 1 w Gostyninie gdzie uczniowie technikum żywienia podczas przerwy prezentowali i serwowali młodszym kolegą i koleżanką sałatki - zdrową żywność.

2d

3d

4d

WPiR