-
Utworzono: wtorek, 01, grudzień 2015 07:17
Po raz szósty klasy technikum żywienia pod opieką p. Urszuli Cichorackiej przygotowały dla całej społeczności szkolnej GCE i uczniów Gimnazjum nr.1 w Gostyninie prezentację z degustacją zdrowych i odżywczych potraw. 25 listopada 2015 roku serowano różnorodne sałatki czyli bomby witaminowe. Propagowano zdrowe i racjonalne żywienie serwując sałatkę owocową, ziemniaczaną i z różnych sałat ze zdrowymi dodatkami. W tym roku degustowano trzy sałatki czyli potrawy bogate w witaminy głównie C i beta - karoten .
Przygotowano:
Sałatkę owocowo- warzywną – czyli bombę witaminową o podwójnym smaku słodko-kwaśnym, bogato "okraszoną" owocem granatu, orzechami, rodzynkami.
Sałatkę ziemniaczaną – poprawiającą samopoczucie w jesienne dni, w sosie winno-jogurtowo - koperkowym
Sałatkę z sałat - w naturalnym sosie winegret te, w której każdy znalazł ulubione dla siebie warzywo pod względem barwy i smaku.
Do przygotowania potraw dla całej społeczności szkolnej wykorzystano; 25 kg surowców, przygotowując ok. 20 kg sałatek.
W trakcie degustacji przeprowadzono mini konkurs z wiedzy o surówkach i sałatkach. Zwycięzcą została Julia Dobrowolska z klasy 1 th i otrzymała smaczną nagrodę oczywiście zapas sałatek na kolejne godziny lekcyjne. Ponadto można było zapoznać się z zasadami sporządzania sałatek i surówek, doborem warzyw, zaprawami do sałatek, rolą jaką pełnią w żywieniu oraz zastosowaniem w gastronomii. Degustację uprzyjemniała „warzywno- owocowa” dekoracja przygotowana przez p. Urszulę Wasielewską oraz muzyka "smacznie dobrana" przez uczniów.
Po raz pierwszy degustację przeniesiono do Gimnazjum nr 1 w Gostyninie gdzie uczniowie technikum żywienia podczas przerwy prezentowali i serwowali młodszym kolegą i koleżanką sałatki - zdrową żywność.